Ezért van szükség a pihenő napokra

személyi edzés Budán, személyi edző Budán, személyi edző szakképzés, személyi edző Újbudán a 11. kerületben, személyi edzés Budapesten, személyi edzés Újbuda, személyi edző - személyi edzés 11. kerületben

Az edzőtermek világában elég szélsőséges vélemények keringenek a pihenőnapokat illetően. A valóság az, ha nem töltesz legalább heti 1 teljes napot az edzőtermen kívül, a szervezeted produkálni fogja azokat a tüneteket, amit a köznyelv túledzésként definiál. Hosszú távon ez az állapot krónikussá válhat, ami elkerülhető!

Izmainkon a terheléstől mikrorepedések keletkeznek.
Időre van szükség, hogy ezek a sérülések megfelelő mértékben regenerálódjanak
– ha nem szeretnénk stira szerű elváltozásokat az egyes izomcsoportok környékén a bőrünkön. Továbbá, a pihenés azért is fontos, mert olyankor az izmok nincsenek annyira igénybe véve, így ez alatt fognak tudni feltöltődni tápanyagokkal.Túledzés esen a következőket észlelheted:
– csökken a teljesítményed
– dekoncentrált leszel
– ingerlékenyebbé válsz
– magasabban pörög a vérnyomásod
– a normál érték felett lesz a nyugalmi pulzusod
– étvágytalanság jelentkezhet (ezáltal súlyt- és izmot is veszthetsz!)
– csökken az immunrendszer védekező ereje

Amennyiben a fenti tünetekből több is jelentkezik, érdemes néhány napnál hosszabbra kitolni a pihenést. Másként az állapot krónikussá fokozódhat, aminek komolyabb teljesítmény csökkenés és depresszió lehet az eredménye.

Nem hiába fontos aranyszabály az edzésben a fokozatosság elve!

Nekem nem régiben az Edző Centrum egyik trénere volt segítségemre, és szakképzettségével egy elég komoly edzéstervet állítottunk össze, hogy hatékonyabban dolgoztathassam az izmaimat, mégis meglegyen a kellő regenerációs idő.

Egy edzésterv tökéletes tehát arra is, hogy elejét vegyük egy ilyen esetleges malőrnek. Fontos tehát, hogy legalább 1 esőnapot iktassunk be, mikor más szenvedélyünknek hódolunk – hagyjunk időt, had gyarapodjanak azok az izmok!

(2018.09.03.)