Ettől nő az izom!

Testünk felépítésében, a szervezetünk működésében résztvevő anyagok, melyeket táplálék útján juttatunk a szervezetbe. A tápanyagok lehetnek testépítő anyagok, energiaforrások és biokatalizátorok. Az energiát adó tápanyagok a zsírok, a szénhidrátok és a fehérjék. A fehérjék testünk építőkövei, aminosavak alkotják, melyeknek egy részét a szervezetünk képes előállítani, míg a másik részét táplálkozás útján tudjuk bevinni. Ez utóbbiakat esszenciális aminosavaknak nevezzük, amelyeket az emberi szervezet nem tud előállítani, az egészséges működéshez azonban nélkülözhetetlenek.

Mik a funkciói?
A fehérjék számos feladatot ellátnak: szervek közötti szállító feladatok elvégzése; segít védekezni a fertőzésekkel szemben; részt vesz a hormonképzésben és a hormonszint fenntartásában és még sorolhatnánk, de ami az edzés szemszögéből a legfontosabb, hogy a fehérjék segítik az izomépítést és izomregenerálódást.

Miben játszik szerepet az edzés során a fehérje?
Az izmok épülésében, edzés utáni újraépülésében játszik szerepet a fehérje. Nem megfelelő fehérjebevitel esetén a szervezetünk lebonthatja saját fehérjéit, hogy energiához jusson. Tehát, ha szeretnénk a kikapcsolódás mellett az eredményt is érzékelni, akkor elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű fehérjebevitele nap, mint nap. A fehérje táplálékkiegészítők alkalmasak arra, hogy a napi fehérjedús étrend mellett megfelelő mennyiségű és aminosav összetételű koncentrált, tiszta fehérjét vigyünk be a szervezetünkbe. A minőségi fehérje táplálékkiegészítőknek a felszívódása a lehető leggyorsabb az edzés után, így gyorsan biztosítva elegendő mennyiségű építőkövet az izomfejlődéshez. Még egy fontos információ a fehérjékről: görög eredetű protein szóból származnak, tehát ha azt hallod a teremben az edzőtársadtól, hogy ő proteinturmixot iszik, az ugyanaz. 🙂

Jó edzést, és utána jöhet is a jól megérdemelt finom fehérje.

(2017.12.15.)