Azt hiszed zsírt égetsz?

Kardió – „Ezzel égethetek zsírt”
Jön a nyár, mindenki eszeveszetten kardiózik; Iza sétál a futópadon, olyan intenzitáson, amin még pont nem mosódik el a sminkje, Gézu úgy tapossa a lábujjával a taposógépet, mintha szüreten lenne, Emőke meg 1-es fokozaton tekeri a bringát, szinte a bringa tekeri őt. 🙂 Nagyon sokan nincsenek tisztában, hogy mi is az a kardió, hogy kéne, mennyit, mikor hatásos, melyik gépen. Először a problémák, majd tisztázzuk: kardió edzés alatt nem zsírt égetsz, hanem az anyagcserédet fokozod!

Mielőtt belekezdenék, sok ember fejében van egy tévhit, miszerint intenzív has edzés hatására eltűnnek a zsírpárnák a hasunkról. Helyi zsírégetés nincs! A hasadról a zsír, a diétádnak köszönhetően fog eltűnni. Hozzáteszem, diéta nélkül hiába kardiózol, közelébe se leszel annak a formának, amire gondolsz. Illetve az idő. Ha 20 percnél kevesebbet kardiózol, szinte mondhatnánk, hogy semmit sem ért az egész.

Mi is az a kardió: A kardió edzés egy nagyobb intenzitású, magas pulzusszámon végzett mozgást jelent. Elsősorban az állóképességet növeli, de nyilván azért van zsírégető, anyagcsere fokozó hatása is. Kedvező hatással van a szív egészségére, gyorsítja az anyagcserét és csökkenti a vércukorszintet. Szuper. De van ennél jobb módszer is, úgy hívják: Aerob edzés.

Ez az edzésforma a legideálisabb a “zsírégetéshez”. Az aerob edzés egy viszonylag alacsonyabb pulzusszámon és huzamosabb ideig tartó mozgást jelent. Rendkívüli anyagcsere fokozó hatása van, ezzel segíti a “zsírégetést”, illetve alacsonyan tartja a testzsír százalékot is. Ahhoz, hogy a pulzust megfelelő értéktartományban tartsuk elvileg ki kéne számolni, mi a megfelelő érték. Nem kell számolgatni, tapasztald ki, de azért izzadj meg! Ha nem izzadtál meg kardió közben nem is kardióztál!

Mennyit? Ez egyén, alkat és célfüggő. Ektomorf, endomorf, mezomorf. Szerintem ezt nem kell magyarázni. Ektomorf testtípusúaknak max. a keringési rendszere és az egészsége miatt érdemes beiktatni a kardiót. Endomorf testtípusúak meg szedjék szét a kardió gépeket. De azért csak okosan, a taposógépet sarokból tapossuk, egyenletesen. Én például imádok taposni, minden egyes lépésnél próbálok a farizmaimra koncentrálni, ezáltal szép formás hajlítóm és farizmom lesz. 🙂 Igen csajok, tessék így csinálni, ettől lesz kerek a popsi!

Mikor? A legjobb reggel éhgyomorra. Én imádom. Felkelek, és itthon tekerek 1 órát. Volt már rá példa, hogy végignéztem közben a Transformers egyik részét (2-3 óra), de ez nem követendő példa. Kell affinitás ahhoz, hogy felkelj reggel és kardiózz, de egy idő után meg már hiányozni fog.
Utána a napom is energikusabb és az anyagcserémet is felpörgettem. Súlyzós edzés után: Én akár egy kiadós lábazás után is kardiózok, ha tudok. Nem, nem fogsz izmot veszíteni. Kutatók bebizonyították, hogy ilyenkor jóval több „zsírt éget” el a szervezet, mintha külön végeznénk. Meg persze mehet este is, de lehetőleg ne egyetek előtte 2-3 órával.

Fontos megjegyeznem, hogy tömegelő időszak alatt sem árt kardiózni, hiszen segíti a regenerációt, serkenti a véráramlást ezáltal javul az izmok tápanyagellátása, jobb kondíciód lesz, egyszóval egészségesebb leszel tömegelés alatt is.

Így, hogy tisztáztuk ezeket, most már Iza is intenzívebben 120-130-as körüli pulzuson végez aerob jellegű edzést, Gézu is rendesen tapossa a taposógépet, sarokból végig, úgy ahogy kell, és Emőke is feltekerte 8-as fokozatra a biciklit.

(2017.12.02.)