Mikor a cukorpótló édesítőszerekről van szó, mindenki gondolkodás nélkül rávágja: eritrit és a stevia. Ám az erdőben több fa van, mint az az út mentéről látszik! A legtöbb édesítő mivolta kézenfekvőbb mint gondolnád!
Méz
Na ugye. Furcsa, hogy az emberek tetemes többségének a tea ízesítésén kívül megáll a mézzel való tudománya.
Azt pédául tudtad, hogy majd’ 70-féle gyógy- és fiziológiai hatása van a szervezetre? Lassú felszívódású édesítő, vitaminokban- és ásványi anyagokban gazdag, magas szénhidrát forrás!
Xilytol – nyírfacukor
Noha édesítés szempontjábó egyenértékű a cukorral, diabéteszben szenvedtől is használhatják, mert a glikémiás indexe elég alacsony.
Nagyon jó energiaforrás, mert nem üres kalóriát tartalmaz.
Szacharin
Kalóriamentes, és nagyjából 300-500× édesebb az íze a cukorénál, bár van egy kissé kesernyés mellékíze. Ráadásul ez volt az első mesterségesen előállított édesítőszer – 1879-ben.
Szeretnél még több hasznos táplálkozási tanácsot?
A KissLife Fitness & Gym személyi edzői díjmentes tanácsadásban részesítenek, hogyha a blogra hivatkozol!
(2018.10.15.)